ȘTEFANIA LUCA, CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE
De când mă știu am considerat că esența ființelor vii este dincolo de forma fizică pe care acestea o iau.
De când mă știu am considerat că esența ființelor vii este dincolo de forma fizică pe care acestea o iau. De la o vârstă foarte fragedă m-am implicat în acțiuni care să pună în valoare această esență minunată: sufletul.

Prima pasiune, matematica

 
Prima mea pasiune a fost matematica. Datorită acestui fapt am ales Liceul de informatică “Tiberiu Popoviciu” și, mai apoi, profesia de inginer, pe care am aprofundat-o urmând cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Încă de pe băncile liceului și a facultății am simțit o afinitate pentru activități care presupuneau interacțiunea interumană și sprijinirea celor din jur. Astfel, de foarte timpuriu, am oferit meditații la matematică, iar această oportunitate de a contribui la dezvoltarea celor mai putin favorizați mi-a oferit o satisfacție deosebită.

Dupa absolvire, am profesat ca și inginer în vânzari pentru o perioadă de 10 ani, timp în care evoluția mea a fost până la nivelul de Sales Manager cu acoperire națională. Odată cu apropierea vârstei de 30 de ani, a început să îmi fie tot mai clară nevoia mea de a-mi îndrepta atenția asupra realității și a experienței pe care o trăiește individul.

Profesia de psiholog

 
Spusele lui A. Einstein au constituit piatra de temelie pentru ceea ce avea să devină noua mea profesie, aceea de psiholog: “Cum este oare cu putință ca matematica, un produs al gândirii omenești independent de orice experiență, să se potrivească totuși atât de bine obiectelor realității? Poate, așadar, rațiunea umană să cerceteze însușiri ale lucrurilor reale prin simpla gândire, fără ajutorul experienței?

La aceasta se poate răspunde, după părerea mea, scurt: în măsura în care propozițiile matematicii se raportează la realitate, ele nu sunt sigure, iar în măsura în care sunt sigure, ele nu se raportează la realitate.” (Einstein, 2006)

Chiar dacă lumea exterioară există independent de subiectul uman, experiența și concepția subiectivă a individului asupra realității este personală, unică și niciodată definitivă. Acest fapt a ajuns să mă preocupe în mod deosebit, asa încât am decis să îl aprofundez prin intermediul profesiei de psiholog.

Acreditări

 
Formarea mea este de factură cognitiv-comportamentală, iar decizia de a adopta această paradigmă a venit oarecum firesc, fiind paradigma psihologică cel mai bine susținută științific și cu cea mai mare preocupare pentru ceea ce se numește “evidence based practitioner”, adică un practician care înțelege și îmbrățișează nevoia unui suport științific solid pentru practica sa din cabinet.

Sunt membru al Colegiului Psihologilor din România și dețin drept de liberă practică pentru specialitatea Consiliere psihologică – cognitivă și comportamentală.