Componenta de dezvoltare personală se preocupă de identificarea caracteristicilor și virtuților personale care contribuie ca viețile oamenilor fără probleme să fie mai productive și mai împlinite.
De ce unii oameni au calități-tampon care îi fac să fie invulnerabili la neajutorare? De ce alții se simt dărâmați de primele semne ale unei probleme?
Acestea sunt întrebări extrem de utile, cărora le găsim răspunsul și rezolvarea în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală.
Progresul științei ne arată că recunoașterea și consolidarea unei serii de calități, competențe și virtuți a tinerilor – cum ar fi orientarea spre viitor, speranța, aptitudinile de dezvoltare și întreținere a relațiilor interpersonale, curajul, încrederea și etica muncii, duce la prevenirea apariției problemelor de sănătate mentală și emoțională.
Educarea și dezvoltarea noastră ca individ presupune un proces de identificare și dezvoltare a calităților și a virtuților, la care se adaugă căutarea unui loc în societate care să ne permită să profitam la maximum de ele.
Barbara Fredrickson afirmă că emoțiile pozitive au un scop măreț în evoluție. Acestea ne lărgesc resursele intelectuale, fizice și sociale, construind rezerve la care putem recurge atunci când apare o amenințare sau o oportunitate.
Când suntem bine dispuși, oamenii ne plac mai mult, și este mai probabil ca prieteniile, dragostea și relațiile să se consolideze. Spre deosebire de constrângerile impuse de emoțiile negative, suntem expansivi, toleranți și creativi. Suntem deschiși la idei și experiențe noi.
Haide să nu așteptăm să ne simțim rău ca să intervenim, ci să învățăm cum să prevenim sau să preîntâmpinăm starea de rău.
A trăi o viață bună și cu sens presupune să ne îmbarcăm în propria barcă de învățare și dezvoltare – să acceptam că nu știm totul încă și să îmbrățișăm necunoscutul intenționat și de bunăvoie. Ca ființe umane este dreptul și responsabilitatea noastră să ne creăm propriile hărți de sens care să ne ghideze viața.
Referințe bibliografice selective:
1. Steven C. Hayes, A liberated mind: How to pivot toward what matters: Penguin; 2020.
2. Martin E. P. Seligman: Fericirea autentică. Ghid practic de psihologie pozitivă pentru o viață împlinită.
3. Jordon B. Peterson: Maps of meaning. The architecture of Belief