BINE AI VENIT, SUFLET FRUMOS
Procesul de dezvoltare personală este cel care ne deschide calea spre o viață mai bună.
Organizația Mondială a Sănătății a propus în 1946 definiția următoare pentru sănătate „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Componenta de dezvoltare personală se preocupă de identificarea caracteristicilor și virtuților personale care contribuie ca viețile oamenilor fără probleme să fie mai productive și mai împlinite.

De ce unii oameni au calități-tampon care îi fac să fie invulnerabili la neajutorare? De ce alții se simt dărâmați de primele semne ale unei probleme?

Acestea sunt întrebări extrem de utile, cărora le găsim răspunsul și rezolvarea în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală.

Progresul științei ne arată că recunoașterea și consolidarea unei serii de calități, competențe și virtuți a tinerilor – cum ar fi orientarea spre viitor, speranța, aptitudinile de dezvoltare și întreținere a relațiilor interpersonale, curajul, încrederea și etica muncii, duce la prevenirea apariției problemelor de sănătate mentală și emoțională.

Exercitarea acestor calități oferă o protecție împotriva necazurilor care îi pun pe oameni în pericol să fie afectați de o boală mentală. Se dovedește că depresia poate fi prevenită la o persoană tânără cu risc genetic prin consolidarea optimismului și speranței.

Educarea și dezvoltarea noastră ca individ presupune un proces de identificare și dezvoltare a calităților și a virtuților, la care se adaugă căutarea unui loc în societate care să ne permită să profitam la maximum de ele.

Barbara Fredrickson afirmă că emoțiile pozitive au un scop măreț în evoluție. Acestea ne lărgesc resursele intelectuale, fizice și sociale, construind rezerve la care putem recurge atunci când apare o amenințare sau o oportunitate.

Când suntem bine dispuși, oamenii ne plac mai mult, și este mai probabil ca prieteniile, dragostea și relațiile să se consolideze. Spre deosebire de constrângerile impuse de emoțiile negative, suntem expansivi, toleranți și creativi. Suntem deschiși la idei și experiențe noi.

Haide să nu așteptăm să ne simțim rău ca să intervenim, ci să învățăm cum să prevenim sau să preîntâmpinăm starea de rău.

Psiholog Ștefania Luca
Te invit alături de mine să descoperim și să dezvoltăm:

  • capacitatea ta de a duce o viață productivă social și economic;

  • caracteristicile și virtuțile tale care pot contribui ca viață ta să fie mai productivă și mai împlinită;

  • acele calități ale tale care pot să iti fie ca un scut atunci cand te intalnesti cu aversiunile;

Te invit alături de mine să cultivăm:

  • emoții pozitive precum satisfacția, fericirea și speranța;

  • motivații constructive precum bunătatea, competența, posibilitatea de a alege și respectul față de viață;

  • relații sociale care promovează calitățile și virtuțile tale, și susțin familiile solide, democrația, ori un cerc social extins;

Procesul de dezvoltare personală presupune disponibilitatea de a explora necunoscutul, iar el poate veni cu frica de necunoscut. Dar, necunoscutul este sursa creșterii, dezvoltării și cunoașterii noastre; iar descoperirea zonei necunoscute și integrarea ei în zona de confort va aduce multe satisfacții și recompense. Negând sau ignorând această sursă de explorare și cunoaștere, ne limităm posibilitatea de adaptare, creștere și cunoaștere. În felul acesta nu ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră și dăm mereu vina pe alții.

A trăi o viață bună și cu sens presupune să ne îmbarcăm în propria barcă de învățare și dezvoltare – să acceptam că nu știm totul încă și să îmbrățișăm necunoscutul intenționat și de bunăvoie. Ca ființe umane este dreptul și responsabilitatea noastră să ne creăm propriile hărți de sens care să ne ghideze viața.

Fă-ți o programare

 
Referințe bibliografice selective:
1. Steven C. Hayes, A liberated mind: How to pivot toward what matters: Penguin; 2020.
2. Martin E. P. Seligman: Fericirea autentică. Ghid practic de psihologie pozitivă pentru o viață împlinită.
3. Jordon B. Peterson: Maps of meaning. The architecture of Belief