O mare parte dintre oameni se simt uneori blocati si simt ca nu pot sa depaseasca un anumit moment, un anumit prag de performanta sau un anumit stadiu in care se afla. In aceste cazuri este posibil ca ceea ce lipseste sa fie motivatia, iar aceasta este tema pe care ti-o propun astazi spre analiza.
Oamenii au o nevoie destul de ridicata de a controla ceea ce li se intampla, iar cu cat situatia devine mai incontrolabila sau este perceputa de catre individ drept insuficient controlata de catre el, cu atat creste motivatia pentru a acumula informatii, a le explora pentru intelegere si a actiona. Asadar, motivatia este “starnita” de un control perceput mai redus decat cel dorit si de convingerea ca pe viitor poate fi crescut nivelul de control.
Observi ca am tot mentionat mai sus “control perceput”, ei bine asta pentru ca perceptiile, convingerile si asteptarile noastre sunt cele care ne ghideaza experienta si cele care ne activeaza pentru a restabili nivelul de control. Este esential ca asteptarile si convingerile noastre sa fie cat mai rationale, realiste, sa corespunda capacitatilor noastre si evenimentelor, pentru ca altfel mecanismele noastre mentale vor incerca sa creeze o coerenta pentru intreaga experienta si astfel vom trai o experienta neconcordanta cu realitatea si periculoasa pentru rationamentele si experientele viitoare.
Cu totii ne dorim sa facem schimbari, dar aceste schimbari nu sunt intotdeauna usor de realizat, iar uneori apar sentimente si ganduri contradictorii legate de nevoia de schimbare. Vor aparea momente in care vei renunta la a mai face schimbarea, pe care desi o doresti, o gasesti mult prea greu de realizat. Totusi, aceste fluctuatii de ganduri si emotii fac parte din procesul de schimbare si pot fi gestionate in favoare producerii schimbarii.
Poate te astepti ca daca te-ai pregatit pentru schimbare, ti-ai creat un mod de gandire realist si rational, ti-ai evaluat corect capacitatile si abilitatile, iar asteptarile tale legate de rezultate sunt realiste, atunci si schimbarea trebuie sa se produca si sa se mentina pe un trend ascendent. Cat se poate mai nerealist! Schimbarile nu sunt intotdeauna pozitionate pe o linie imaginara dreapta si ascendenta. Pot aparea piedici, intoarceri de pe drumul spre schimbare, dar asta nu inseamna ca schimbarea nu se va produce sau nu neaparat inseamna ca nu suntem pe calea potrivita spre schimbare. Stiti cum se spune: “Pierderea unei batalii nu inseamna pierderea razboiului!”
S-ar putea ca ceea ce te tine blocat intr-un anumit stadiu al dezvoltarii tale personale sa fie faptul ca tu percepi foarte putin importanta o anumita schimbare, chiar daca stii ca ai putea sa faci aceasta schimbare destul de usor.
Fie ca esti in cumpana vis-a-vis de implicarea pentru producerea unei schimbari, te confrunti cu piedici pe drumul tau spre schimbare sau nu reusesti sa gesesti importanta realizarii unei anumite schimbari nu renunta, iar daca simti ca nu reusesti sa gestionezi lucrurile apeleaza la sprijinul unui specialist in autocunoastere si dezvoltare personala cum este consilierul psihologic.
Nu ezita sa te programezi folosind formularul de programare on-line, sa imi lasi un mesaj folosind campul corespunzator de pe site sau sa ma suni la numarul afisat pentru a stabili o intalnire.