Una dintre cele mai prezente emotii cu care se confrunta oamenii in zilele noastre este anxietatea. Ea isi face simtita prezenta in situatii de viata variate, fie ca aceste evenimente de viata sunt stresante sau nu.
Studiile de specialitate spun ca una din trei persoane sufera de o tulburare de anxietate si cu siguranta fiecare dintre noi am trait aceasta emotie la un moment dat.
Frica este un sentiment cat se poate de normal, care ne protejeaza la confruntarea cu stimuli periculosi. Frica ne face sa fim mai mai vigilenti la informatia din mediu si ne face atenti la acea informatie care poate fi amenintatoare pentru noi. Deci, frica ne ajuta sa identificam pericolele si sa reactionam la ele astfel incat sa ne pastram integritatea si sa ne protejam viata.
Problemele apar atunci cand aceasta frica este exagerata, nu are un obiect prezent ci se refera la viitor, ne preocupa mare parte din timpul unei zile si cand duce la deteriorarea performantelor noastre in mai multe domeniilor de functionare. Cand aceste caracteristici sunt prezente vorbim despre anxietate, iar prezentarea la psiholog este necesara.
In mediul ancestral omul se confrunta cu multe pericole, marea lor majoritate de ordin fizic, iar reactia psihologica de frica, ce presupune mobilizarea resurselor organismului pentru a se lupta cu pericolele sau a fugi din calea lor, era extrem de utila si asigura supravietuirea individului.
Omul este “echipat” cu acest sistem de “lupta sau fuga” pentru a-si putea asigura supravietuirea in confruntarea cu pericolele din mediu. Doar ca mediul nostru fizic a suferit multe modificari, iar sistemul nostru de reactie are nevoie de adaptari pentru a face fata stresului de zi cu zi care acum presupune trafic, tehnologie si interactiune interumana foarte ampla si variata. In zilele noastre avem nevoie de strategii intelectuale pentru a gestiona situatiile complexe cu care ne confruntam.
Imagineaza-ti ca esti in padure si in departate isi face loc printre copaci un urs. Sigur ca ai nevoie de o reactie cat mai rapida care sa iti mobilizeze toate resursele astfel incat sa incepi sa fugi.
Imagineaza-ti ca traversezi strada si se apropie o masina cu viteza. Sigur ca este necesara o reactie de fuga.
Imagineaza-ti ca esti singur in apartamen si auzi sunete pe casa scarilor. S-ar putea ca reactia de “fuga sau lupta” sa se activeze, dar tu nu ai nevoie de o astfel de reactie. Sigur ca se vor mai auzi zgomote pe casa scarii: pe aici trec oamenii in drum spre apartamentele lor, poate isi leaga bicicleta de balustrada sau poate si-au scapat cheile.
Imagineaza-ti o posibila situatie stresanta la locul de munca. S-ar putea ca reactia de “fuga sau lupta” sa se activeze si corpul tau sa fie pregatit pentru o lupta fizica. Totusi, pentru a solutiona problemele sau conflictele de la locul de munca cel mai probabil nu ai nevoie de forta fizica, ci de gandire critica, obiectiva si strategica.
Iata cum o reactie care poate sa ne fie utila pe termen scurt si cand ne confruntam cu pericole fizice imediate, devine aproape inutila atunci cand ne aflam in contextul mediului complex in care traim astazi. Aceasta reactie poate deveni exagerata si extrem de inutila pe termen lung. Ne poate face sa fim foarte vigilenti, mentine resursele din corp foarte la indemana si mentine un nivel de tensiune ridicat. Aceste resurse odata mobilizate pentru “lupta sau fuga”, daca nu sunt utilizate in acest scop, pentru ca cel mai probabil nu este prezent pericolul iminent, produc o serie de modificari neplacute pe care le resimtim la nivel fiziologic ( tensiune musculara, tremuraturi, respiratie accelerata, transpiratii, palpitatii, greata, stare de rau, senzatie de gol in stomac etc.), la nivel cognitiv ( ingrijorari excesive, preocupari, atentie exagerata asupra informatiei negative), la nivel emotional (neliniste, frica, irascibilitate) si la nivel comportamental (fuga, incercarea de a iesi/evada din sarcina, evitare, amanare).
Atunci cand starea de anxietate este resimtita frecvent si afecteaza marcant functionarea zilnica a individului, cel mai probabil putem vorbi despre prezenta unei tulburari anxioase.
Conform manualelor de diagnostic, tulburarile anxioase sunt in urmatoarele forme: Tulburarea de anxietate generalizata, Tulburarea obsesiv-compulsiva, Tulburarea de panica, Tulburarea de stres posttraumatic , Fobia sociala si Fobii specifice.
In articolele viitoare vom aborda fiecare dintre aceste tulburari in parte.
Daca citirea acestor randuri ti-au atras atentia, programeaza-te pentru o evaluare psihologica ce iti va dezvalui conditia ta emotionala din prezent si pentru a descoperii solutii de imbunatatirea a echilibrului emotional.
Nu ezita sa te programezi folosind formularul de programare on-line, sa imi lasi un mesaj folosind campul corespunzator de pe site sau sa ma suni la numarul afisat pentru a stabili o intalnire.