In articol Despre anxietatea sociala iti vorbeam despre ce este si cum se manifesta anxietatea sociala. Iti spuneam despre emotiile pe care le simte o persoana care se confrunta cu aceasta problema, despre modificarile care apar in corp, despre cum obisnuieste sa gandeasca si ce obisnuieste sa faca o persoana care sufera de anxietate sociala.
In acest articol am sa iti vorbesc despre ce influenteaza aparitia si mentinerea acestei probleme.
Cercetatorii au incercat sa inteleaga factorii care provoaca anxietatea sociala si au identificat cei mai importanti factori care intervin si favorizeaza aparitia fobiei sociale:
Anxietatea sociala are tendinta de a se mosteni genetic. Astfel, o persoana cu un parinte care are fobie sociala este de zece ori mai predispus sa dezvolte anxietate sociala decat un individ in a carui familie nu exista membri care sufera de aceasta tulburare.
Studii recente au aratat ca atunci cand un individ simte anxietatea intr-o situatie sociala, anumite zone ale creierului devin mai active, acest lucru fiind indicat de diferentele in fluxurile sangvine din diverse zone ale creierului.
Dat fiind faptul ca invatarea si experimentarea joaca un rol important in dezvoltarea fricii, in unele cazuri, experientele negative de viata pot contribui la atingerea unor niveluri inalte de anxietate sociala. Cresterea in preajma unor persoane timide sau cu anxietate sociala are un rol important deoarece adesea invatam cum sa ne comportam observandu-i pe ceilalti, in special pe parintii nostri.
Convingerile unei persoane pot contribui la tendinta de a resimti anxietate in situatii sociale. Daca situatiile sociale sunt percepute drept periculoase sau amenintatoare, in urma unor convingeri disfunctionale este mult mai probabil ca persoana in cauza sa simta disconfort si vulnerabilitate atunci cand este expusa acestor situatii.
Reactiile comportamentale de anxietate, precum evitarea, pot contribui la mentinerea anxietatii pe termen lung, iar depasirea anxietatii este posibila prin infuntarea situatiilor care presupun resimtirea disconfortului.
Asadar, anxietatea sociala este experimetata ca inconfortabila si uneori coplesitoare, fiind un sentiment greu de descris si greu de controlat. Similar altor forme de anxietate, anxietatea sociala se dezvolta ca o modalitate de a ne proteja de potentialele pericole sau amenintari, dar in cazul unor persoane, anxietatea este nerealista si poate conduce la un stadiu avansat al tulburarii de anxietate sociala.
Tulburarea anxioasa sociala este asociata cu o fecventa ridicata de abandon scolar si cu o scadere a starii de bine, a ocuparii unui loc de munca, a productivitatii la locul de munca, a statutului socio-economic si a calitatii vietii. Tulburarea anxioasa sociala se mai asociaza cu singuratatea, starea civila de necasatorit sau divortat si cu lipsa copiilor. Aceasta tulburare impiedica implicarea in activitati placute. Statutul de neagajat sau somer reprezinta un predictor puternic pentru persistenta tulburarii anxioase sociale.
Daca te confrunti cu astfel de dificultati cere sprijinul unui specialist in cel mai scurt timp.
Nu ezita sa te programezi folosind formularul de programare on-line, sa imi lasi un mesaj folosind campul corespunzator de pe site sau sa ma suni la numarul afisat pentru a stabili o intalnire.