In Romania inca exista prejudecata potrivit careia daca mergi la psiholog inseamna ca esti nebun. Iar cel care merge la psiholog este posibil sa fie stigmatizat pentru asta.
Cu toate acestea, ceea ce lumea numeste nebunie specialistii psihologi si psihiatrii numesc episod psihotic si se refera la acele persoane care la un moment dat si intr-o oarecare masura sunt rupte de realitate. Si totusi, aceste persoane nu cred ca au o problema si nu apeleaza la un psiholog. In cel mai bun caz astfel de persoane ajung in spitale de psihiatrie, unde vor primi ingrijirea specializata pana isi revin din acel episod de dezechilibru psihic.
Conform organizatiei Mondiale a Sanatatii: “Sanatatea este o stare de bine la nivel fizic, mental si social, nu doar absenta bolii sau a infirmitatii”. Asadar, daca vrei sa fii sanatos presupune sa te preocupi de starea ta de bine din punct de vedere fizic, mental si social. Este esential sa stii ca aceste nivele sunt dependente unele de celelalte si se influenteaza reciproc. Stii prea bine ca o simpla raceala te poate duce intr-un con de tristete si iti limiteaza interactiunile sociale pentru o vreme.
Daca mergi la medic pentru o raceala, pentru o fractura sau pentru un simplu control de rutina, de ce nu ai face acelasi lucru si pentru psihicul tau? Oamenii preocupati de starea lor de bine apeleaza la medic pentru conditia lor fizica si la psiholog pentru conditia lor psihica.
Sa apelezi la un psiholog sau consilier psihologic inseamna sa intelegi nevoia si sa accepti sprijinul unui specialist in procesul tau de schimbare si dezvoltare personala.
Sigur ca nu sunt putini aceia care spun “Decat sa vorbesc cu un strain, care nu stie nimic despre mine mai bine vorbesc cu un prieten sau cu cineva din familie”. Prietenul te va ajuta si te va sfatui in functie de experienta lui de viata. Un psiholog, prin prisma studiilor de specialitate, te va ajuta sa iti structurezi si sa intelegi care sunt problemele cu care te confrunti, cum au aparut acestea, ce anume contribuie la mentinerea lor si ce poti face pentru a le rezolva.
Este momentul sa apelezi la psiholog atunci cand:
• Te simti coplesit si simti ca nu mai poti face fata singur problemelor cu care te confrunti
• Doresti sa renunti la anumite comportamente care iti sunt daunatoare (mancat excesiv, fumat, statul prea mult pe internet, pierdutul noptilor cu jocul pe calculator, amanarea pana in ultimul moment a sarcinilor, munca in exces, implicarea in comportamente riscante etc.)
• Te nemultumeste lipsa de comunicare sau comunicarea defectuoasa din relatiile tale, fie ca este vorba de relatia de cuplu, de relatiile de servici sau relatiile cu persoanele apropiate
• Simti ca nivelul de stres cu care te confrunti este ridicat si nu intotdeauna reusesti sa ii faci fata intr-un mod eficient
• Ai dificultati in a te adapta la diferite situatii de viata (schimbare de mediu, perioada de adolescenta a copilului tau, aparitia unui nou membru in familie, divort, doliu, aparitia unei boli etc.)
• Adolescentul din familie are probleme de adaptare in mediul scolar, are probleme de comportament ori performanta lui scolara a inceput sa scada.
Un consilier psihologic te poate ajuta sa faci fata gandurilor si emotiilor care te coplesesc, si te poate ajuta sa gasesti modalitatile si strategiile sanatoase pentru a depasi situatiile stresante sau negative de viata cu care te confrunti.
Si nu uita ca este “mai bine sa previi decat sa tratezi”, asa incat daca stresorii din viata ta ar putea sa iti ameninte sanatatea fizica, psihica sau sociala cauta sprijinul unui specialist.
Nu ezita sa te programezi folosind formularul de programare on-line, sa imi lasi un mesaj folosind campul corespunzator de pe site sau sa ma suni la numarul afisat pentru a stabili o intalnire.