Ca si profesionsisti intelegem responsabilitatea noastra fata de intreaga populatie si intelegem cat de mari sunt nevoile emotionale in aceste momente dificile. Atat eu, cat si ceilalti psihologi din toate colturile tarii incercam sa va oferim informatii si sugestii utile pentru a gestiona cat mai eficient din punct de vedere emotional aceasta perioada dificila.
Nu este usor, dar impreuna putem reusi!
Iar in era tehnologiei un foarte mare avantaj este acela ca putem ramane conectati fara sa fim fizic impreuna, ceea ce este absolut necesar in urmatoarea perioada. Incercati sa ramaneti cat mai retrasi, sa reduceti la minim interactiunile, sa pastrati distanta fizic si sa veniti in ajutorul celor care sunt mai speriati sau mai vulnerabili decat voi, respectand in acelasi timp toate masurile necesare de protectie, atat a voastra, cat si a celorlalti.
Pe masura ce stirile despre Coronavirus se extind tot mai mult, o parte dintre oameni devin anxiosi. Este firesc sa ne fie frica pentru ca mintea noastra este mereu preocupata de ceea ce nu stie si nu ii place sa fie luata prin surprindere. Dar atunci cand simtim anxietate deja mintea noastra a inceput sa duca rationamentele in extrema catastrofarii si a perceperii unei lipse totale de control asupra a ceea ce ni se intampla. Iar atunci cand gandim astfel ne simtim coplesiti, agitati sau chiar paralizati emotional.
Iata cateva sugestii care te pot ajuta sa iti gestionezi anxietatea:
1. Pastreaza lucrurile in perspectiva.
Respira adanc si reaminteste-ti ca o mare parte dintre cei care contacteaza COVID-19 experimenteaza doar simptome slabe sau moderate. Se lucreaza constant pentru oferirea de ajutor persoanelor care sunt mai vulnerabile la virus, cum sunt varstnicii si cei care au anumite conditii medicale. Faptul ca gradul de acoperire creste nu inseamna neaparat ca reprezinta o mai mare amenintare pentru tine si familia ta. Asigura-te ca tu si familia ta implementati cat mai multe dintre masurile de precautie, iar asta va spune mult mai multe despre riscul de contaminare pentru voi. Totodata, respectand masurile de igiena si de izolare sociala contribui si la diminuarea riscului de raspandire si contaminare in populatie.
Iar daca se intampla sa fi printre cei contaminati, incearca sa te gandesti la aceasta situatie ca fiind una neplacuta, chiar foarte neplacuta, dar nu catastrofala. In loc sa te gandesti ca nu trebuia sa ti se intample tie si ca nu poti sa tolerezi asta, incearca sa accepti ca aceasta este situatia cu care te confrunti in prezent, chiar daca nu ti-ai fi dorit ca asta sa ti se intample. Cauta solutii, implementeaza solutiile pe care le sti sau care ti se ofera. Aminteste-ti ca este cea mai mare probabilitate sa experimentezi simptome usoare sau moderate si ca simptomele neplacute pe care le ai se vor ameliora in decursul catorva zile.
2. Analizeaza critic.
Este util sa adopti o abordare mai analitica pe masura ce urmaresti stirile legate de coronavirus. La fel de important este sa verifici si stirile pe care le primesti de la familie, prieteni sau de pe retelele sociale. Este important sa folosesti sursele oficiale de informare care sunt autoritatile nationale pentru deciziile la nivel national si autoritatile locale pentru masurile adoptate pentru zona in care locuiesti. O la fel de buna sursa de informare poate fi medicul tau de familie sau medicul tau curent.
3. Incearca sa comunici cu copiii tai.
Discuta sincer datele despre acoperirea si impactul virusului, dar adapteaza intotdeauna varstei copilului discursul pe care il ai. Parintii isi pot ajuta copiii sa faca fata stresului stabilind rutine si un program si directionand copii inspre respectarea acestora. Nu uitati ca aveti langa voi fini observatori ai comportamentelor si reactiilor voastre, copiii cauta in comportamentele si in reactiile voastre emotionale indicii despre cum sa isi gestioneze propriile emotii in aceasta perioada. Ar fi util sa limitati la maximum interactiunea cu media si sa fiti voi cei care ii tineti la curent. Astfel va asigurati ca nu le este alimentata anxietatea, ca sunteti in contact cu reactiile lor imediate si puteti contribui la normalizarea lor.
4. Ramaneti conectati.
Unul dintre lucrurile pentru care sunt foarte recunoscatoare in aceste zile este, la modul generic, tehnologia. Intr-un mod mai specific sunt recunoscatoare pentru existenta internetului, a retelelor sociale, a platformelor care ne faciliteaza interactiuni complexe si tuturor device-urilor pe care pot fi folosite cele enumerate mai sus.
Profesor de neurologie si psihiatrie, fondatorul analizei existentiale (logoterapia), Dr. Viktor E. Frankl vede omul ca pe „un sistem deschis spre altii, spre lucruri, spre lume, de aceea sensul vietii sale nu il poate gasi si implini decat in afara sa, in lume.”
John Donne spune: ” Niciun om nu este o insula, nu e un tot complet in el insusi; fiecare om este o parte din continent, o parte din intreg.”
Trecem printr-o perioada in care mentinerea retelelor sociale ne ajuta sa pastram un sentiment de normalitate, ele pot fi spatii valoroase de impartasire a emotiilor si de reducere a stresului. Iata ca, gratie tehnologiei, putem intretine toate aceste retele sociale pe care le avem, fara sa ne expunem niciunui risc de contractare a virusului. Impartaseste cu prietenii si cu familia informatiile utile pe care le-ai mai gasit pe site-urile oficiale, asta ii va ajuta si pe ei sa isi gestioneze propria anxietate.
5. Cauta ajutor suplimentar.
Daca te simti coplesit, simti tristete persistenta sau te confrunti cu reactii emotionale prelungite care iti afecteaza performanta sau relatiile, ar fi bine sa consulti un specialist. Psihologul sau un alt specialist in sanatate mintala este in masura sa ajute oamenii sa faca fata stresului extrem. Cerand acest ajutor vei lucra impreuna cu un profesionist pentru a gasi moduri constructide de a face fata acestei perioade dificile.